Vad är själ?

Vad är meningen med livet? Vem är jag? Vad händer med mig när jag dör? Finns det liv efter döden? Vad är döden?

Det här är eviga frågor. Den forntida kloka sade att de som vet svaren inte kan tala, och de som talar vet inte svaren.

Du måste komma ihåg att det inte är “religiösa” frågor. Organiserad religion har ingenting att göra med spiritualitet, men du kan hitta människor som är andliga i kyrkor, moskéer och tempel.

Det här är personliga frågor som ställs av dem som är seriösa och djupa tänkare. Vi kan låna idéer från skrifter och andra källor för att svara på dessa frågor, men slutligen är det som räknas vad du har upplevt. Således är allas resa till den ultimata sanningen personlig och en obesegrad väg.

Vilken skillnad finner du mellan en kropp som lever och en kropp som är död? Lemmarna är där, organen är där; bara kroppen fungerar inte. Vissa säger att kroppen har gett upp spöket medan andra säger att själen har lämnat. Perspektivet beror på vad du håller fast vid kroppen eller själen.

Vad är det som är uppgivet eller kvar?

Låt mig göra en analogi från datorområdet. Du kan se hårdvaran, men kan du se programvaran? Vad är det som får datorn att fungera? Var är programvaran när datorn går med ström? Jag säger inte att någon form av mjukvara är själen. Kroppen medan levande uppvisar ett system som verkar upprätthålla sig själv, och när kroppen dör kollapsar systemet. Frågan är hur skapade systemet sig?

Frågor av denna typ är oändliga. Det som kommer nära ett svar på den ställda frågan är vad som påpekas i Vedorna: ta reda på vem du är? Jag är en australier? Vad är det jag? Jag är en hindu? Vad är det jag? Gå till källan till vad som skapar känslan av “jag”, så får du svaret. Var dock uppmärksam på serien med självglömska små (‘i’) som leder dig in i en bottenlös virvel. Låna från de buddhistiska koncepten är kroppen en hyresgäst. “Jag” är hyresgästen. Hyresgästen har beboat många sådana kroppar och fortsätter från hus till hus för att leta efter sig själv. Den dagen han känner sig själv upphör rörelsen. Det kommer att vila i sig själv! Själen.

Reply